Ex-proof

Exproof Koruma Tipleri

KORUMA TİPLERİ

Patlayıcı ortamlarda çalışacak teçhizat ve donanımlar tutuşma kaynağı olma tehlikesini ortadan kaldırmak için değişik yöntemlerle koruma altına alınarak güvenli hale getirilirler Koruma tipleri cihazların mahfazaları, tüm giriş ve çıkışları, kumanda tertipleri ile eleman ve bağlantılarını kapsar Standartlarca belirlenmiş koruma tipleri aşağıda gösterilmiştir

Ex’d’ Alev sızdırmaz Koruma
Ex ’e’ Arttırılmış  Güvenlik
Ex ‘i’ Kendinden Emniyetlilik
Ex ‘o’ Yağa Daldırma
Ex ‘p’ Basınçlandırma
Ex ‘q’ Toz Doldurma / Kum Doldurma
Ex ‘m’ Kapsülleme
Ex ‘n’ Harekete geçirmeyen/ Normal çalışma

 

Alev sızdırmaz Muhafaza Ex ‘d’ (EN 60079-1)

Bu tip korumada patlayıcı bir ortamı ateşleyebilecek parçalar kapalı bir mahfazaya yerleştirilir. Bu mahfaza herhangi herhangi bir patlamadan doğacak basınca dayanabilmeli ve patlamayı kapalı alanın dışındaki ortama taşımamalıdır.

Tipik Uygulamalar

Elektrikli Motorlar

Elektrik Panoları

Arttırılmış Güvenlik Ex ‘e’ (EN 60079-7)

Ek önlem olarak daha yüksek bir koruma düzeyi sağlar. Bu mahfazanın içerisinde ve dışında yüksek sıcaklık ve kıvılcım veya elektrik arkı oluşumuna karşı koruma sağlar.

Tipik Uygulamalar

Elektrik Motoru

Motor Bağlantı Kutuları

 

Kendinden Emniyetlilik Ex ‘i’ (EN 60079-11)

Düşük enerji ile çalı şan ve bu nedenle ortamı tutuşturacak sıcaklık ve kıvılcım(ark) üretmeyen devrelerden oluşan koruma tipidir. Gücü 1,5 V,100 Ma ve 25Mw aşmayan küçük güç kaynaklarıdır.

Tipik Uygulamalar

Sensörler

Telsizler

El Fenerleri

 

Yağa Daldırma Ex ‘o’ (EN 60079-6)

Potansiyel tutuşma kaynağı yağın içerisine veya alevlenmez bir yalıtım sıvısına daldırılır. Bu şekilde bu yağ seviyesi içerisindeki gaz ve buhar tutuşamaz.

Tipik Uygulamalar

Büyük transformatörler ve Şalterler

Basınçlandırma Ex ‘p’ (EN 60079-2)

Ekipmanı çevreleyen patlayıcı atmosferin girişi, hava veya diğer uygun gazlar ile sağlanan bir dahili yüksek basınç ile önlenir. Aşırı basınç ve/veya gaz akışı kontrol altında tutulmalıdır.

Tipik Uygulamalar

Büyük motorlar ve Kontrol Panoları

Ark Çıkarmaz Ex ‘n’ (EN 60079-15)

Muhafaza, kendisini çevreleyen atmosferin girişini kısıtlayacak şekilde yapılır. Nefes alma minimuma indirilmeli ve kontrol edilmelidir.

Tipik Uygulamalar

Aydınlatma Armatürleri

Sokak Lambaları

Kapsülleme Ex ‘m’ (EN 60079-18)

Patlayıcı atmosferi tutuşturabilecek parçalar, atmosferin tutuşmasını önlemek için kapsüllenir. Sızdırmazlık maddesi; elektriksel, ısıl ve mekanik etkilere karşı dayanıklı olmalıdır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir