Ex-proof, Genel

Patlamaya Dayanıklı Ekipmanlar: Kullanım ve Gereksinimler

Patlamaya dayanıklı ekipmanlar Tehlikeli alanlarda çalışanlar için en iyi seçenektir ancak bu ekipmanların nasıl çalıştığını biliyor musunuz? Bu yazıda bu konuyu inceleyelim.

Patlamaya karşı koruma araştırırken, Exproof tabirine sıklıkla rastlarsınız. Tehlikeli alanlarda uygulanacak en iyi güvenlik stratejisinin hangisi olduğu yaygın bir sorudur. Örneğin, dağcıların tırmanışları için farklı planları vardır: Aynı hedefe sahip oldukları farklı yollar, ancak parkura bağlı olarak biri daha iyi olacaktır. Hangi yolu seçeceğinizi bilmeden önce bir değerlendirme yapmak akıllıca olacaktır.

“Patlamaya Dayanıklı” (Ex-proof) Tanımı

EX mührü, patlamaya dayanıklı ekipmanı tanımlar ve tehlikeli alanlar için benimsenen bir güvenlik stratejisidir. Öncü güvenlik stratejilerinden biridir ancak işleyişi hala merak uyandırmaktadır.

Ekipmanı Ex-proof olarak tanımlayan şey, patlamaya dayanıklı ve tehlikeli konumunuzda hasarı önleyebilen mahfazadır. Bir patlama, ekipman muhafazasının içinde basınç yaratabilir. Bu basınç daha fazla kıvılcımı dağıtabilir ve daha da kötü bir kazaya neden olabilir. Ekipmanın Ex-proof olduğundan emin olmak için NEC, NFPA, UL ve diğerleri gibi uygun güvenlik düzenlemelerine göre sertifikalandırılmış olması gerekir.

ExplosionProof_img_01

Patlamaya dayanıklı ekipman nasıl çalışır?

Bu tip ekipmanlar gaz veya buhardan kaynaklanan patlamalara dayanacak şekilde hazırlanmıştır. Yani eğer motor, ekipmanın içinde bir kıvılcım üretirse, kasası, patlamanın dış atmosfere dağılmasına izin vermeyecek kadar güçlü olacaktır. Öyleyse bu tasarımın bu düzeyde güvenlik sağlamak için nasıl çalıştığını anlayalım.

Ekipmanda dahili bir patlama meydana geldiğinde, basınçla dışarı atılan gaz, mahfazanın dışına çıkmak için bir yol arar. Bunun bilincinde olarak Ex-proof ekipmanların tasarımı gazın dışarıya çıkmadan soğumasını sağlar.

Güçlendirilmiş muhafazası, gazı soğutarak ve basıncın kaçmasını önleyerek dahili olarak dağıtılmasına yardımcı olur. Dünya güvenlik standartları bu yöntemi onaylamaktadır. Ancak kasa için kullanılan malzemenin kalitesi iyi değilse bu önlem yeterli değildir. Küçük harici hasarlar ürün sertifikasını tehlikeye atabilir ve kazalara neden olabilir. Muhafazanın nasıl çalıştığına dair bazı örnekler için aşağıya bakın.

Explosion-proof-Rated-Equipment-Usage-and-Requirements-768x432.jpg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir